Compenseren - hoe werkt dat

Compenseren – hoe werkt dat

Omdat  niet alle uitstoot volledig te reduceren is, wordt de resterende uitstoot gecompenseerd. Het compenseren van CO2-uitstoot gebeurt door te investeren in  CO2-reductieprojecten op het gebied van duurzame energie, bosbescherming en  aanplant. 

Het  principe achter compenseren is wereldbreed denken: de CO2-reductie die niet aan onze kant van de wereld bereikt kan worden, is nog wel in een ander deel van de  wereld mogelijk. Door onze extra financiering  kan in een ontwikkelingsgebied gekozen worden voor milieuvriendelijke  oplossingen, terwijl anders puur economische wetten tot goedkopere, minder  groene oplossingen hadden geleid. 

Hoe compenseert Noordhoff  Uitgevers CO2-uitstoot?
Wij compenseren onvermijdbare CO2-uitstoot via de Climate Neutral Group (CNG), een Nederlandse organisatie, marktleider in de Benelux op het gebied van klimaatneutraliteit en CO2-compensatie. Via CNG  investeren wij in Gold Standard projecten. De Gold Standard wil naast de voordelen voor het klimaat (die CO2-credits opleveren) ook bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale bevolking en regio.

Houtovens in Kenia
Noordhoff heeft gekozen voor het project Houtovens in Kenia, het Paradigm project. Via dit project worden houtovens ontwikkeld ter vervanging van het traditionele koken op open vuur.

Deze ovens zorgen voor een efficiënte verbranding. Er is veel minder hout nodig dan bij stoken op open vuur, en deze wijze van verbranding zorgt voor veel minder minder CO2-uitstoot. Bovendien is het veel gezonder voor de leefomgeving: een houtoven genereert minder rook, dus de luchtkwaliteit is beter voor de gezinnen. Ook is belangrijk dat met de houtovens het risico voor kleine kinderen op brandwonden sterk afneemt.